Χθες το απόγευμα επισκεφτήκαμε με το γνωστό πλέον εργαστήρι σκιτσογραφίας την έκθεση Γάλλων σκιτσογράφων που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη δημοτική βιβλιοθήκη Τρικάλων. Την πήρατε χαμπάρι; Σιγά μην την πήρατε, ούτε τη διαφήμισαν, και την πετάξανε σε κάτι πίνακες ανακοινώσεων σε μια γωνιά του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης στον πρώτο όροφο. Είχα δει την ίδια έκθεση στη Λάρισα στο γαλλικό ινστιτούτο και μου είχε κάνει καλύτερη εντύπωση. Τέλος πάντων, για όσους είναι από τα Τρίκαλα την προτείνω γιατί τα ίδια τα έργα είναι αξιόλογα και αξίζει να τα δει κανείς. Αφού τα είδαμε λοιπόν και απέμεινα μόνος, αποφάσισα να τσεκάρω λίγο τη βιβλιοθήκη, ένα χώρο που κάποτε μου ήτανε πολύ οικείος μια που είχα διαβάσει δεν ξέρω κι εγώ πόσα βιβλία όταν ήμουν σπόρος. Βέβαια τότε στεγαζόταν στο δημαρχείο, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες τα περισσότερα βιβλία είναι τα ίδια. Ψάχνοντας βρήκα το αρχείο των τοπικών εφημερίδων, τις οποίες ή δεν είχα προσέξει ποτέ, ή δεν τις είχαν στη βιβλιοθήκη. Το να διαβάζεις παλιές εφημερίδες, ειδικά τοπικές, είναι σα να έχεις ένα παράθυρο στο παρελθόν που δε μπορείς να βρεις με άλλο τρόπο και ειδικά όχι με το ίντερνετ που τελευταία πάει να αντικαταστήσει το μυαλό και τη μνήμη μας! Βλέπεις τι ενδιέφερε και τι απασχολούσε τους ανθρώπους σε μια εποχή που απέχει πολύ από τη δική σου (το αρχείο ήταν από το πενηντακάτι). Ποιό είναι καλό σημείο λοιπόν για να ξεκινήσεις μια τέτοια αναζήτηση στο παρελθόν; Γιατί όχι η μέρα που γεννήθηκες; Μια πρώτης τάξεως υπενθύμιση ότι ο κόσμος υπήρχε και πριν από εσένα και δε δημιουργήθηκε για να σε υποδεχτεί, ένα μάθημα στην ταπεινότητα, αμ πώς! Ορίστε λοιπόν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας πρωινός λόγος της 14ης Σεπτεμβρίου του 1975. Έχω και την Έρευνα και τα Τρικαλινά νέα, αλλά αυτή είχε τα περισσότερα γεγονότα στην πρώτη σελίδα!
Για να δούμε λοιπόν τι παρατηρούμε... Πρώτα απ' όλα ότι η μόδα με τις διαφημίσεις στην πρώτη σελίδα, δεν είναι σημερινή, απλώς έχουν αντιστραφεί τα ποσοστά που καταλαμβάνουν οι διαφημίσεις και οι ειδήσεις στο διαθέσιμο χώρο... μαζί με τον τίτλο! Δεύτερον ότι το αγαπημένο χόμπυ των δημοσίων υπαλλήλων ήταν ανέκαθεν οι απεργίες. Κατά τ' άλλα το κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν στο φόρτε τους όπως είναι φυσικό και βλέπουμε και με ποιόν τα είχανε κάνει πλακάκια οι φίλοι μας οι αμερικάνοι, αυτό κι αν είναι διαχρονικό και επίκαιρο. Εδώ παρατηρούμε ότι οι τοπικές εφημερίδες τότε σαν πρώτα θέματα είχανε τα εθνικά, πράγμα φυσικό αν σκεφτεί κανείς ότι η τηλεόραση ήταν σπάνια. Επίσης σεβόντουσαν περισσότερο τον εαυτό τους και αντιμετώπιζαν τη δουλειά τους με σοβαρότητα (περισσότερη απ' όσο σήμερα τουλάχιστον), κάτι που σπανίζει πλέον από τη δημοσιογραφία και τα περισσότερα επαγγέλματα άλλωστε. Τι άλλο είχαμε, ένα φόνο εξ' αμελείας πριν μερικές ημέρες από ένα 13χρονο που σκότωσε μια 14χρονη κοπελίτσα με κυνηγετικό όπλο. Σημειώνουμε το γεγονός ότι είχανε μαζευτεί πολλά παιδιά για να δούνε το "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" αν δεν κάνω λάθος στο σπίτι του δράστη. Είπαμε, οι τηλεοράσεις σπάνιες. Επίσης τα μέτρα για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία κατά το πανηγύρι που ξεκινούσε την ίδια ημέρα (γι' αυτό βγήκα για τα πανηγύρια). Φαντάσου, τότε που θα είχανε ένα αυτοκίνητο σε κάθε οικοδομικό και αυτό μιλάμε στο κέντρο. Μήπως να πρέπει να το πάω αυτό στο δήμο και την τροχαία να το δούνε να παίρνουν παραδείγματα; Κηδεία γνωστού δικηγόρου στην πρώτη σελίδα δείχνει την εκτίμηση που χαίρανε παλιότερα τα παραδοσιακά κυριλέ επαγγέλματα όπως των γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων, όχι όπως τώρα που βρώμισε ο τόπος και μας έχουν στο κλάσιμο (αυτό ισχύει και αντίστροφα ίσως!). Κατά τ' άλλα διαχρονικές αξίες: γλύψιμο στους βουλευτές, εξετάσεις, μια ίδρυση συλλόγου γυναικών, πρόγραμμα τηλεόρασης (αυτό κι αν είχε γέλιο), μια στήλη στην Έρευνα για το πως ήταν τα Τρίκαλα πριν 25 χρόνια (το 50 δηλαδή) και αθλητικά. Τη συγκεκριμένη ημέρα έπαιζαν τα Τρίκαλα που τότε ήταν στη Β' εθνική με την ισχυρότατη (έτσι το έλεγε και ήτανε κιόλας) Καστοριά της Α' εθνικής φιλικό, την οποία και τελικά νίκησαν 2-0. Εντελώς τυχαία και άσχετα με προηγούμενη ανάρτηση δείτε τι έπαιζε στους κινηματογράφους της πόλης (πάνω από τρεις, ενώ τώρα...). Δώστε βάση στον Έσπερο (ψηλέ, γι' αυτό βγήκα νίντζα).
Μερικές ημέρες αργότερα βρήκα και τον παρακάτω αγώνα. ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα για το ουέφα. Το αποτέλεσμα δε σκέφτηκα να το κοιτάξω εκείνη την ώρα, αλλά με μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ βρήκα εύκολα ότι ο ΠΑΟΚ νίκησε, οπότε φαντάζομαι ότι τουλάχιστον οι μΠΑΟΚτζήδες θα το ξέρουν, αν όχι θυμούνται. Και μιλάμε για την Μπαρτσελόνα την εποχή που έπαιζε ο Κρόιφ, όχι αστεία. Στάθη, αυτό το φωτογράφησα για σένα, πάντα επιτυχίες να έχετε (εκτός από αύριο, χεχε)...
Προσέξτε ότι η μετάδοση θα είναι με καθυστέρηση μισής ώρας, άλλη τεχνολογία τότε! Φαντάζομαι θα έλεγε "Ο ΠΑΟΚ φαίνεται στις οθόνες σας να επιτίθεται από τα δεξιά με τις ριγέ φανέλες", άλλες εποχές, σε άσπρο μαύρο! Και για το τέλος κράτησα μια αρχαία διαφήμιση της επιχείρησης φίλων, από τους οποίους ο μεγαλύτερος έμελλε να γεννηθεί 3 μήνες αργότερα!
4 σχόλια:
Εγώ πάλι πρόσεξα ότι το ανδρικό ντύσιμο ήταν πολύ ακριβό , αντίθετα με το γυναικείο...
Εμπρός στο δρόμο που άνοιξαν οι metrosexual και μπορείτε πλέον να ντύνεστε και εσεις φτηνά , άμοιρα αρσενικά!!!
(πολύ καλή η ιδέα σου αυτή..)
Έγιναν φτηνά τα αντρικά ή έγιναν το ίδιο ακριβά τα γυναικεία; Τι σου είναι το γυναικείο μάτι πάντως...
ο πατέρας μου ήταν σε αυτό το παιχνίδι! 1-0 νικήσαμε στην Τούμπα και φάγαμε 5 εκεί! Τι να κάνεις!
Να σαι καλά ρε συ Σταύρο!!!!
Άλλες εποχές όμως....
Και εγω όταν πάω στην Βιβλιοθηκη και διαβάζω τις παλιές εφημερίδες χάνομαι!
Πρόσεξες και την καθυστέρηση μισής ώρας στην ραδιοφωνική μετάδοση?!
Θα το καθιερώσω, μου άρεσε, ποιός ξέρει τι θα βρω την επόμενη φορά... Καμία ιδέα για ημερομηνία;
Δημοσίευση σχολίου