22 Φεβ 2011

Αποκλεισμένοι στη Λιβύη (ενημέρωση 23/2)


Παραπομπή στο google maps, εδώ.

Σήμερα το πρωί, ένας φίλος μου με ενημέρωσε για αυτή την είδηση που άκουσε τυχαία στην τηλεόραση. Ότι δηλαδή ο Παναγιώτης Κορυφίδης κοινός μας φίλος και συμφοιτητής που δουλεύει στην J&P στη Λιβύη βρίσκεται, σύμφωνα με αυτά που είπε σε επικοινωνία που είχε με εκπομπή του MEGA, αποκλεισμένος σε εργοτάξιο της εταιρίας στην έρημο Σαχάρα. Οι συντεταγμένες που έδωσε στην εκπομπή (σαν καλός τοπογράφος) είναι 28° 10' 07.37'' N , 21° 13' 43'' E και φαίνονται στον παραπάνω χάρτη. Επειδή το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να προσπαθήσω να διαδώσω το θέμα μέσω twitter, γράφω αυτό το post σαν αναφορά για να συνοψίσω αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής.

Ο Παναγιώτης βρίσκεται αποκλεισμένος στην έρημο κάπου 500 χλμ νότια της Βεγγάζης και κάπου 100 νότια της Jalu (ίσως και Jula όπως μου τη λένε άλλοι, δεν έχω τόση εμπιστοσύνη στο google maps), μαζί με άλλους 20 περίπου Έλληνες και Κύπριους, συνολικά κάπου 230 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Σήμερα το πρωί, μπήκαν ένοπλοι πιθανότατα για πλιάτσικο και απειλώντας τους με όπλα, πήρανε τα αυτοκίνητα τους και τους αφήσανε με εφόδια για μόνο 3-4 μέρες. Οι οδηγοί με τους οποίους πηγαίνανε στην περιοχή έχουν ήδη φύγει. Η κατάσταση τους είναι δύσκολη, γιατί απ' όσο μπόρεσα να μάθω οι δρόμοι προς τις κοντινότερες κατοικημένες περιοχές δεν είναι ασφαλείς. Σύμφωνα με αυτό, το υπουργείο εξωτερικών ετοιμάζει επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από τη Σύρτη, το οποίο δε βοηθά και πολύ γιατί εκτός ότι βρίσκεται πολύ μακρυά, το πρόβλημα τους είναι ότι δεν μπορούν να φύγουν με ασφάλεια καν από την περιοχή που βρίσκονται. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μου με το υπουργείο, μπόρεσα να μάθω ότι γνωρίζουν την κατάσταση, αλλά δεν έχουν κάποια δυνατότητα να τους βοηθήσουν άμεσα. Με τη βοήθεια του twitter (ευχαριστώ @arkoudos), ίσως βρέθηκε μια άκρη χάρη στον @boldtrick (τον οποίο επίσης ευχαριστώ) αλλά οι τελευταίες μου προσπάθειες να επικοινωνήσω με τηλέφωνο και e-mail δεν απέδωσαν καρπούς. Θέλω να ελπίζω ότι είναι πρόβλημα με τα δίκτυα, πράγμα λογικό με την κατάσταση που επικρατεί και όχι κάτι άλλο. Η τελευταία επαφή που είχα ήταν με email στις 14:00.

Όποιος γνωρίζει κάποιον τρόπο να βοηθήσει την κατάσταση, μπορεί να μιλήσει απ΄ευθείας με τον Παναγιώτη εδώ 00218914873613 (Λιβύη) ή με email εδώ haraxi1@yahoo.com, αν και δύσκολα απ' όσο φαίνεται από τις δικές μου προσπάθειες ή να στείλει ένα email σε εμένα στο cybergoulion@gmail.com. Αν έχω νεότερα θα ενημερώσω το post. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά.

Ενημέρωση 23/2 : Τελικά χθες γύρω στις 16:00 με απόφαση της εταιρείας J&P μεταφερθήκανε όλοι (20 Έλληνες και Κύπριοι, 18 άλλοι Ευρωπαίοι και 220 Ασιάτες) με όσα αυτοκίνητα τους είχαν μείνει, σε εγκαταστάσεις της εταιρείας Waha Oil Company, κάπου 50 χιλιόμετρα βορειότερα από τη θέση στην οποία βρισκόταν. Στη θέση που βρίσκονται είναι ασφαλείς προς το παρόν και υπάρχει κοντά αεροδρόμιο της εταιρείας. Σήμερα το πρωί που στείλανε οπλισμένο κόσμο να πάρει τα εφόδια τους, βρήκανε τις εγκαταστάσεις λεηλατημένες! Προς το παρόν λοιπόν είναι ασφαλείς, αλλά παραμένει η ανάγκη να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο, πράγμα δύσκολο όπως φαίνεται γιατί είναι ακόμη αρκετά μακρυά από τις μεγάλες πόλεις οπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες του υπουργείου για την απομάκρυνση των Ελλήνων που βρίσκονται στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: