14 Νοε 2008

Τριγωνομετρικά

Τριγωνομετρίκα... Το υπόβαθρο της δουλειάς του τοπογράφου. Αυτά τα μυστήρια τσιμεντένια βάθρα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία με ποικίλους βαθμούς προσιτότητας και προκαλούν την περιέργεια στους αμύητους και το θρησκευτικό αίσθημα σε όσους βρίσκονται κοντά σε τοπογράφους που προσπαθούν να τα προσεγγίσουν!

Όπως αυτό που βρίσκεται στην άκρη ενός δεντροσκέπαστου δρόμου αρνητικής επικλίσεως 10% εώς 20% που παριστάνει και το ρεματάκι στον ελεύθερο χρόνο του για να τα βγάλει πέρα. Χαμηλά αλλά δυσπρόσιτο με αυτοκίνητο. Βλέπεις όμως από εκεί Παλαιομονάστηρο, Μουζάκι και Πύλη.

Άλλα πάλι είναι ψηλα μεν αλλά πολύ εύκολα να τα φτάσεις από το δρόμο, όπως αυτό πιο πάνω. Το να περάσεις όλο το δρόμο βέβαια για να φτάσεις εκεί είναι άλλη υπόθεση.

Άλλα πάλι είναι τόσο εύκολο να τα φτάσεις που σχεδόν στεναχωρήθηκα που δεν είχα πάει στο Μέτσοβο για να μετρήσω κάτι αλλά για βόλτα! Η βόλτα ήταν στον καινούριο δρόμο που πάει από το Χαλίκι στο Ανήλιο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ήθελα να του κάνω παρουσίαση αλλά δεν πρόλαβα :-)

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, είσαι μέσα στον κάμπο, πάνω σε αναχώματα, σε εύκολα σημεία και βλέπεις αυτό...

...ή αυτό! Το να ξεριζώσεις ένα τριγωνομετρικό από το έδαφος δεν είναι κάτι που γίνεται τυχαία, θέλει ΠΟΛΥ προσπάθεια. Προφανώς κάποιους δεν τους κόβει να καταλάβουν ότι εάν είχε λίρες εκεί από κάτω, πρώτον θα τις είχανε πάρει και δεύτερον ότι και να είχε ακόμη αυτοί που τις έβαλαν που ήταν τοπογράφοι, δε χρειάζονται να επισημάνουν το σημείο με ένα μέτρο τσιμεντένιο βάθρο, διότι είναι ικανοί να ξαναβρούν το σημείο. Ή θα ήταν, αν αφήνανε και κανένα τριγωνομετρικό στη θέση του.

Και τα λέω αυτά γιατί σήμερα πέρασα 2 ώρες να ψάχνω να βρώ κάπου να βάλω τη βάση μου και έβλεπα αυτά που είδατε πιο πάνω! Οπότε η απορία μου όπως και πολλών άλλων συναδέλφων είναι η εξής:

Μιχάλη, πότε αρχίζουν οι εγγραφές στο HEPOS;

:-)

Bonus track:

Για όσους νομίζουν ότι οι ισοϋψείς είναι οντότητες που συναντάς μόνο επί χάρτου, ρίξτε μια καλή ματιά στην πιο πάνω φωτογραφία. Τι σου φτιάχνεί ένας οικονομικός μετανάστης με 7 σακούλες ασβέστη και μια μπατανόβουρτσα...

4 σχόλια:

Dokimos είπε...

Poly-taxideuths! Mathainoume ki emeis oi amyhtoi me tetoia afierwmata!
kala, h asbestogrammi stin teleutaia photo ola ta lefta!! elpizw na min einai yeutiki... ;)

Cybergoulion είπε...

Αληθινότατη, βγήκε όμως τόσο καλή και καθαρή που είναι αυτό που λένε "σαν ψεύτικη"!

Ανώνυμος είπε...

as ine kala to cyberophotshop, dioti ego san voskos kathe mera sto sigkekrimeno simio pote den to entopisa...!!!

o anideos!!!

Ανώνυμος είπε...

\ΠΕΣ ΤΑ ΠΕΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕ. ΚΙ ΕΓΩ ΣΥΝΑΝΤΑΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΣΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΜΕΡΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΠΑΛΙ ΣΕ ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΑ...! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΡΕΣ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ΕΤΣΙ...