10 Σεπ 2008

5 χρόνια cybergoulion

Σα σήμερα πριν από ακριβώς πέντε χρόνια γεννήθηκε το παρόν blog με την εξής λακωνική δήλωση: κλικ εδώ για τη δήλωση. Ο αναγνώστης στον οποίο αναφέρομαι και με είχε ζαλίσει να ασχοληθώ με αυτή τη νέα και φοβερή τεχνολογία είναι ο καλός μου φίλος ο mitsakos. Ένα blog είναι κατά βάση ένας πολύ εύκολος και άμεσος τρόπος να πεις σε πολλούς ανθρώπους που δε γνωρίζεις, ένα σωρό πράγματα για εσένα που δεν τους ενδιαφέρουν. Όσοι γνωρίζουν το mitsako θα βρουν αμέσως λογικό το να τον έχει συναρπάσει αυτό. Από τότε η συνήθεια αυτή πέρασε από διάφορες φάσεις με κοινό γνώρισμα πάντα το χαρακτηριστικό μου μπλογκογνώρισμα, μεγάλες περιόδους αδράνειας με εκλάμψεις δημιουργικότητας. Αυτό κράτησε ένα διάστημα μέχρι το 2005 με 2 συνεργάτες και με ελάχιστους αναγνώστες τους οποίους δεν αδικώ ως προς το πλήθος, διότι σαν εύκολη λύση για να κρατάω ζωντανό το blog, το μόνο που έγραφα ήταν ανέκδοτα, διαλεγμένα ένα κι ένα μεν, αλλά αθέμιτο δε. Το πιο ενδιαφέρον μέρος ίσως ήταν η συλογική με τον eevosko και το mitsako ιστορία του Τζακ (ατελής κι αυτή). Μέχρι που τις παραμονές του 2006 και αφού πέρασα στον υπέροχο κόσμο της ευρυζωνικότητας, άλλαξα όνομα στο παλιό blog και ξεκίνησα με τη δεύτερη εκδοχή του από το μηδέν με αυτή τη δήλωση. Από τότε και καθώς γενικά το ενδιαφέρον για τα blogs αυξανόταν γεωμετρικά και εξερευνώντας και σχολιάζοντας στην σχηματιζόμενη "μπλογκόσφαιρα", άρχισα να μαζεύω σιγά σιγά κόσμο που ταίριαζε με τα μυαλά μου και τη διάθεση μου. Άλλοι μείνανε, άλλοι φύγανε, αλλά αρκετοί περάσανε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην αρχή παρακολουθώντας τα στατιστικά, είναι το πόσο μικρό ποσοστό από αυτούς που διαβάζουν σχολιάζουν. Βέβαια αναλογιζόμενος το πόσο σπάνια σχολιάζω ο ίδιος δε θα έπρεπε να μου κάνει εντύπωση, αλλά είναι γεγονός, ότι τα σχόλια δίνουν ζωή και διαδραστικότητα στο blog και τσιγκλάνε τον συγγραφεά να συνεχίσει. Μιά κάμψη που βλέπω γενικά στα ιστολόγια τελευταία, εχω την εντύπωση ότι οφείλεται στο facebook, αλλά η διαφορά μεταξύ τους είναι αυτή του fast food με το εστιατόριο (ή του πάρτυ με τη βραδιά ποίησης, αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο). Εμένα μου αρέσει και συνεχίζω. Το να διαβάζει κάποιος ήταν πάντα δευτερεύων, αλλά βοηθάει! Εκεί που είδα συμμετοχή ήταν όταν άρχισα να βάζω τα πρώτα μου σκίτσα και σκέφτομαι να βρω μια φόρμουλα για να τα επαναφέρω με λιγότερο πρόχειρο τρόπο αυτή τη φορά. Θα δείξει.

Κλείνοντας μια έκπληξη. Ελάχιστοι από τους τωρινούς αναγνώστες πρέπει να έχουν δει τις ιστορικές πλέον σελίδες που είχα στον server egnatia του τμήματος ηλεκτρόγων από το 1994. Σε ελεύθερη απόδοση από τη γραμμική β' (σχεδόν) κάποια τμήματα από τις σελίδες μου, εκδόσεως του '96 πρίν την τελευταία μισή ανανέωση (απομεινάρι εδώ).

Πρώτη η αρχική σελίδα. Διακρίνονται καινοτομίες όπως εικόνες με διαφανές φόντο (μη γελάτε, ένα δυό προγράμματα ήταν που μπορούσαν να το κάνουν αυτό) και το τηλεκοντρόλ πλοήγησης (μου τη σπάγανε τα frames από τότε).

Ακολουθεί το "editorial". Το έβαλα επειδή αυτά που έλεγα τότε εξακολουθούν να με εκφράζουν. Τι ωραία να συμφωνείς με το νεότερο εαυτό σου... Ναι, αυτό στην αρχή του κειμένου είναι βραβείο, μου το στείλανε σε χαρτί μαζί με ένα μπλουζάκι, ένα mouse pad με εναέρια υποστήριξη του καλωδίου και κάτι στυλό :-P (η σελίδα είχε κι άλλο παρακάτω, αλλά δε χωρούσε στο screenshot).

Και λίγα λόγια για μένα... Μα πόσο ψωνισμένοι είναι αυτοί οι νέοι, μα πόσο! Το μοντάζ στη ζωγραφική των windows 3.1 παρακαλώ!

Αυτό που θέλω να πω είναι με τα παραπάνω είναι το εξής. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ όσους με διαβάζετε και όσους κάνουν τον κόπο να σχολιάζουν που και που. Δεν είμαι και ο πιο συνεπής blogger, αλλά είναι μια επαφή που αξίζει να έχεις με τον κόσμο... Δεν είναι;


Υ.Γ. Μη νομίσετε ότι σοβάρεψα ξαφνικά και χαρείτε. Σοβαρή ανάρτηση ξανά το 2013 το Σεπτέμβρη τώρα!

8 σχόλια:

underground είπε...

Ανησύχησα προς στιγμήν, αλλά η τελευταία παράγραφος μου έλυσε τις απορίες... ;-)

Χρόνια πολλά blogostayre!!! ;-)

she smiles είπε...

emeis edw na se diabazoume, na asprizoun ta mallia mas kai na tsitwnoun ta nevra mas :)

p.s.pantws poios milaei gia kangouria e?...twra ligo to mazepses to layout....
palia...to xes "ampalaea"

molemou είπε...

Χρόνια πολλά

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Πωωω ρισπεκτ στον παλιουρα!

bluesmartoula είπε...

Χρόνια Πολλά και καλά...
Όταν σε πιάνουν τα χιουμοριστικά σου είσαι ανεπανάληπτος!
Εύγε!

Φιλικά
Μπλού

Γιάννης Καρδαράς είπε...

Να τα εκατοστήσεις. Και τη Κυριακή να σβήσεις δύο τούρτες.

eeVoskos είπε...

Χρόνια Πολλά κι από μένα για την πρώην και νυν διαδικτυακή σου παρουσία. Δεν σχολίασα τόσες μέρες γιατί: 1) δεν μπορούσα να κρατήσω τα δάκρυα από τη συγκίνηση και 2) ήθελα να σχολιάσω όλα αυτά που κατά καιρούς έχεις κάνει και για τα οποία γράφεις σε αυτό το ποστ.

Τελικά σκέφτηκα ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αλλά πάλι εγώ φτωχός είμαι, οπότε αρχινάω!

1) Μου αρέσει που πάντα κάνεις *βαρυσήμαντες* δηλώσεις όταν ανογοκλείνεις ένα site! :-)

2) Με αρέσει που ο ξάδερφας είναι και πολύ προχώ αλάνι να 'ούμε! Μες στην τεχνολογία, από τις πάνες του ακόμα! Θυμάμαι εκείνο το γκρι *κουτί* με τη μαυροπράσινη οθόνη, τις δισκέτες και την Basic, που με έβαζες να παίζω ένα ηλίθια δύσκολο Batman όταν ήμουν μικρός!!

3) Μου αρέσει, παρεμπιπτόντως, που από την εποχή του πρώτου site σου (αν κρίνω από το editorial) σου άρεσε η ενεργή συμμετοχή των αναγνωστών σου. Νομίζω ότι το blog το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον μέχρι να *ανακαλύψουμε* το ...next big (web) thing! ;-)

4) Μου άρεσαν και τα ανέκδοτα, μου άρεσε και ο Τζακ. Με έκανες και τα διάβασα ξανά και (ξανα)λύθηκα από τα γέλια!

5) Μου αρέσει, πάνω και πέρα απ'όλα, ότι το βασικό στοιχείο της παρουσίας σου σε αυτόν τον κόσμο (είτε διαδικτυακά είτε off-line), δηλαδή το αστείρευτο χιούμορ σου, είναι διάχυτο σε ό,τι σε περιβάλλει. Και γι' αυτό σε ευχαριστούμε εμείς!! Επ' αυτού έχω να πω ότι και τα editorials τα σπάνε και τα dead links των *μηχανών αναζήτησης* τα σπάνε και ο cybergoul-terminator τα σπάει (Μα, καλά, στη ζωγραφική το έκανες; Δεν το πιστεύω)!!!

Αυτά θυμάμαι. Αν μου 'ρθει θα επανέλθω! Άλλωστε, είπαμε, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια κι έχω μείνει ταπί! Χρόνια πολλά ξανά!

Cybergoulion είπε...

@kostas: Eίδες πρέπει να μου έχεις εμπιστοσύνη μέχρι το τέλος!

@she_smiles: Και που να έβλεπες πιο παλιά! Δεν έχω αρχείο τόσο πίσω...

@molemou: Ευχαριστώ!

@_st_: Ημίσια κλίση επί δεεεε...ξιάπ!

@bluesmartoulis: Thanks blue...

@Γιάννης: Εντάξει με τις τούρτες νομίζω, ε;

@eevoskos:
1.Παρακολουθώ το κανάλι της βουλής.
2.Και φαντάσου, αυτό ήταν εξελιγμένο!
3.Κι εμένα μου άρεσε... Τώρα την έφαγε to facebook!
4.Λες να το συνεχίσουμε; Πού τον είχαμε αφήσει;
5.Σωστός! (Πέρνα από το γραφείο να παραλάβεις την επιταγή)

Άντε κάνε οικονομίες για το επόμενο post!