17 Σεπ 2010

Φυσική επιλογή

Σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών του θείου Ντάρβιν, όλα τα είδη του πλανήτη εξελίσσονται. Αυτό σημαίνει απλά ότι μικρομεταλλάξεις σε χαρακτηριστικά που τυχαίνει να ευνοούν ένα είδος στο περιβάλλον το οποίο βρίσκεται, οδηγούν σε αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης και κατά συνέπεια αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα τα νέα χαρακτηριστικά να περνούν στους απογόνους του. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να πει κανείς ότι συμβαίνει και με τις ανθρώπινες συμπεριφορές αν και δε χαράσσονται στο DNA, αλλά είναι επίκτητες. Μια ομάδα ανθρώπων που ζει σε μέρη που πλημμυρίζουν συνεχώς ας πούμε, θα μάθει να φτιάχνει καλύβες σε στύλους (με pilotis δηλαδή, και ας μην έχει αυτοκίνητα να παρκάρει) και θα συνεχίσει να το κάνει για αρκετές γενιές ακόμη και αν η περιοχή στο μεταξύ γίνει έρημος. Στο παράδειγμα μας, αυτό θα οδηγήσει ένα είδος προσαρμοσμένο να ζει σε έλη να βρεθεί εκτεθειμένο και ορατό από παντού σε περιοχές με λίγη τροφή και σκληραγωγημένα αρπακτικά. Τώρα θα μου πεις τι σε κόφτει εσένα. Ε, πως! Σκέψου το εξής. Σκέψου στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ποία είδη έχουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης; Τα λαμόγια θα μου πεις και θα έχεις δίκιο, αλλά αυτό το είδος τείνει να μην αναπαράγεται πολύ. Σκέψου πιο έντονα. Ποιο είδος είναι αυτό που έχει σίγουρη δουλειά, σίγουρο μισθό (το αντίστοιχο της τροφής στη σύγχρονη κοινωνία), ψυχική ηρεμία; Ποιο είδος είναι αυτό που δεν (θα έπρεπε να) έχει άγχος οπότε του σηκώνεται συχνότερα για να αναπαραχθεί; Ποιο είδος είναι αυτό το οποίο όσο περισσότερο αναπαράγεται τόσο αυξάνονται οι πόροι που έχει στη διάθεση του για να ζήσει αντί να μειώνονται λόγω της αύξησης του πληθυσμού της αγέλης; Ποιο είδος αντί να αναγκαστεί να τρέξει περισσότερο για να ζήσει τα μικρά του, με το που γκαστρώνεται κάνει δυο χρόνια διακοπές; Έλα, σε βλέπω, το έχεις. Ναι. Αυτό που σκέφτηκες είναι. Το κυρίαρχο είδος στην Ελλάδα. Το alpha male και το πιο περιζήτητο θηλυκό:

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ!

Αυτό προφανώς, εξηγεί πολλά. I rest my case* που λένε και στις αμερικάνικες σειρές...


*ξεκουράζω τη βαλίτσα μου

6 σχόλια:

thanar είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σας Κε. Σταύρο, αλλά -please- αλλάξτε χρώματα στο blog! Μου βγήκαν τα μάτια! Μα καλά, ήταν ποτέ έτσι οι οθόνες των υπολογιστών; Άσπρα γράμματα σε μαύρο φόντο; Φρίκη!!!

Cybergoulion είπε...

Συμφωνώ κι εγώ για τα χρώματα στο blog, είναι λίγο αίσχος. Με την πρώτη ευκαιρία θα το ξαναφτιάξω απ'την αρχή... κάποτε. Ίσως κάτι με πράσινα γραμματάκια σε σκούρο πράσινο φόντο :-P

Dokimos είπε...

Peistikotath analysh, krima pou den zei o Charles na se kamarwsei!

Alla ekanes ena mikro lathos. H agglouria den shmainei xekourazw th balitsa mu alla thn kouta mu. Tsekarismeno! :o)

Cybergoulion είπε...

Άι νόυ μάι γκουντ λαντ, μπατ ιτ σάουντιντ μπέτερ δις γουέι. Ποέτικ λάισενς...

holyme είπε...

Θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι εξέλιξη είναι και η εξασφάλιση των μέσων διαβίωσης με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον οργανισμό που επιβιώνει σε ένα φυσικό περιβάλλον!Οπότε ο δημόσιος υπάλληλος είναι αυτή τη στιγμή το πιο εξελιγμένο είδος :-) χα χα ;-)
Γειά σου Σταύρε επαναστάτη :-))))

Cybergoulion είπε...

Αν όχι το πιο εξελιγμένο, σίγουρα το πιο καλά προσαρμοσμένο στο περιβάλλον του. Εκτός και αν αλλάξει το περιβάλλον (γκουχ, γκουχ, ΔΝΤ)...