20 Ιουλ 2009

The eagle has landed

Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια, δύο από τα μέλη του πλήρωματος του Apollo 11, ο Νηλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν, έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην επιφάνεια της σελήνης, με το Μάικλ Κόλινς στον άχαρο ρόλο να τους περιμένει να γυρίσουν. Σαν επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας, ανθρώπινα πλάσματα κατάφεραν να αφήσουν τα ίχνη τους στη σκονισμένη βραχώδη επιφάνεια του δορυφόρου μας για πρώτη φορά στ' αλήθεια, μετά από τόσες φορές που η ανθρωπότητα φαντασιώθηκε ένα τέτοιο ταξίδι σε μυθιστορήματα και ποιήματα, άλλα με ρεαλιστικό τρόπο και άλλα όχι. Άλλες πέντε αποστολές επανέλαβαν αυτό το κατόρθωμα μέχρι το 1972 όπου εγκαταλείφθηκε το πρόγραμμα Απόλλων για να δώσει τη θέση του (και τα κονδύλια του) σε άλλες αποστολές. Ας μην ξεχνάμε και το πλήρωμα του Apollo 1 που έχασε τη ζωή του στις δοκιμές, δείχνοντας πόσο ανέτοιμη ήταν τότε η NASA για το μεγάλο έργο που είχε αναλάβει και το πλήρωμα του Apollo 13 που συνάντησε προβλήματα στο δρόμο για το φεγγάρι αλλά με την εφευρετικότητα τους, κατάφεραν να βρουν το δρόμο της επιστροφής και να γίνουν ταινία με τον Τομ Χανκς. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα αγοράκια της γενιάς μου ήθελαν να γίνουν αστροναύτες πριν συμβιβαστούνε με πιο γήινους στόχους, όπως τα λέει εδώ και ο αγαπητός Στάθης, πιο εμπεριστατωμένα από εμένα ως συνήθως :-P

Σε αναμονή λοιπόν μέχρι το 2019 που η NASA σκοπεύει να επιστρέψει στη σελήνη με το Orion 15, σας έχω λίγο υλικό παρακάτω.

Τα πρώτα βήματα στο φεγγάρι από ψηφιακά επεξεργασμένες μεταδόσεις για αύξηση της ευκρίνειας:


Eικόνες από το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) στο οποίο φαίνονται οι περιοχές που προσγειώθηκαν οι διάφορες αποστολές στο φεγγάρι. Σημειωτέον ότι ειναι δοκιμαστικές, όταν θα αρχίσει να δουλέυει κανονικά θα έχει πολύ μεγαλύτερη ανάλυση.

Ένα από τα αγαπημένα μου site το the big picture έχει φωτογραφικό αφιέρωμα στο Apollo 11.

Τέλος, μετά από την προηγούμενη ανάρτηση και συζητώντας το με διαφόρους, διαπίστωσα ότι η αντίληψη ότι η αποστολή αυτή είναι σκηνοθετημένη από τη NASA και ότι κοροϊδεύει τους πάντες 40 χρόνια τώρα, είναι πολύ πιο διαδεδομένη από ότι νόμιζα. Την πρώτη φορά που το είχα ακούσει κι εγώ ο ίδιος πριν μερικά χρόνια, είναι η αλήθεια ότι ψάρωσα. Αλλά έκανα κάτι πρωτοφανές για παραλήπτη email με θεωρία συνωμόσιας: ΤΟ ΕΨΑΞΑ! Και μαντέψτε τι διαπίστωσα. Ότι αυτοί που το ισχυρίζονται, λένε ότι να'ναι. Επιλέγουν στοιχεία και εφαρμόζουν μισοεπιστημονικούς συλογισμούς για να βγάλουν το συμπέρασμα που θέλουν. Αλλά ως συνήθως ο κόσμος δεν ακούει τη φωνή της λογικής, αλλά τη βαζούρα της προκατάληψης... Κρίμα. Τουλάχιστον όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι, καλό θα ήταν να διαβάσουν λίγο σχετικά με το θέμα. Όσους δεν τους νοιάζει, μπορούν να βγουν έξω να παίξουν μπάλα! Και για όσους βαριούνται το διάβασμα, δείτε παρακάτω τους MythBusters να ξεφτιλίζουν πέρα από κάθε αμφιβολία τις θεωρίες αυτές μια και καλή σε HD:



3 σχόλια:

holyme είπε...

Άραγε άμα κλάσεις στη στολή του αστροναύτη τι γίνεται;;; (είμαι κάφρος και το ξέρω)

holyme είπε...

Πράγματι μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα!Κρίμα που δεν ζούμε στην εποχή των διαστημικών ταξιδιών!Αν και έτσι όπως πάμε με την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν πρόκειται να δούμε κάτι τέτοιο ως είδος!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

εγώ τα λέω εμπεριστατωμένα ρε ή εσυ?!!
Μέχρι και mythbusters έβαλες!!!


May the force be with you cybergoulion!