18 Ιουν 2007

Safari εναντίον Firefox


Safari vs firefox vs Jobs vs Mozilla!

Το παραπάνω σκίτσακι ενώ φαντάζομαι ότι θα είναι προφανές σε όσους από τους αναγνώστες ασχολούνται το κατιτίς παραπάνω με τους υπολογιστές, για τους υπόλοιπους μπορεί να μη φαίνεται ούτε καν αστείο. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να το εξηγήσω λίγο. Προσφάτως η Apple αποφάσισε να κάνει ένα φοβερό καλαμπούρι. Κυκλοφόρησε τον Safari, το browser του OSX σε δοκιμαστική έκδοση για windows! Δε ξέρω πως φάνηκε στους πιστούς της Apple αυτή η κίνηση, δεδομένου ότι αντί να κάνει η μαμά εταιρεία κάτι χρήσιμο γι'αυτούς βάζει τους πολύτιμους προγραμματιστές που περίσσεψαν από την ανάπτυξη του iPhone να ασχολούνται με κάτι που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει κανείς. Από την άποψη ότι όποιος θα θέλει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον μέτριο (κατά τη γνώμη μου και όχι μόνο) browser θα έχει ήδη ένα mac. Για ποιόν λόγο θα θέλει να χρησιμοποιήσει κάποιος στα windows αυτό το πράγμα το οποίο είναι τελείως εκτός φιλοσοφίας, εμφάνισης και ολοκλήρωσης με το λειτουργικό του ενώ δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από τον firefox, τον opera ή ακόμη και το νέο IE, δε μπορώ καν να φανταστώ. Διαστροφές βέβαια υπάρχουν. Αλλά δε φανταζόμουν και μέχρι αυτού του σημείου! Προφανώς ο Jobs δεν το έβγαλε για πλάκα αλλά σοβαρολογεί. Κοντολογίς από ότι κατάλαβα πιστεύει ότι θα επικρατήσει ο safari σε βάρος σοβαρότερων browsers όπως ο firefox και ο opera και ότι θα μείνει μόνος του με τον internet explorer. Δηλαδή, hello, το πρόγραμμα δεν έχει καν ένα "i" πριν το όνομα! Ξύπνα δικέ μου! Και πάνω που με είχε σχεδόν πείσει ότι θα πουλήσει τόσα iphone όσα πιστεύει, έρχεται και λέει κάτι τέτοια, μου χαλάει την ψευδαίσθηση και επανέρχομαι στην αρχική μου άποψη ότι θα του περισέψουν μερικά κοντέινερ!

Το σκιτσάκι τώρα, πιστεύω θα του άξιζε ένα βάψιμο αλλά μέχρι να καθήσω να το κάνω θα έχει βγει το leopard, οπότε είπα να το βάλω έτσι για να είναι επίκαιρο. Συγγνώμη για το κείμενο που είναι στα αγγλικά (καλά έκανες και μου την είπες δάσκαλε!) αλλά ευελπιστώ να κάνει διεθνή καριέρα. Εδώ ο Jobs πιστεύει ότι θα πιάσει ο safari στα PCια!!!

Ενημέρωση 20/7: Τελικά έκατσα και το έβαψα. Δοκίμασα καναδυό καινούριες τεχνικές που βρήκα κάπου και το αποτέλεσμα εκτός από ικανοποιητικό ήταν και γρήγορο! Βέβαια επειδή μπορώ να συνεχίσω μερικές ώρες ακόμη να διορθώνω και χρειάζομαι και λίγο σιέστα πριν το απόγευμα στο γραφείο (από τις 6:30 στο πόδι γαρ), δεν έχει ακόμη σκιές. θα γίνουν κι αυτές εν καιρώ. Αφήνω και το ασπρόμαρο παρακάτω για σύγκριση.


12 σχόλια:

Fouster είπε...

Γαμώτο δεν πρέπει να απανταω σε τέτοια πράγματα αλλά τι να κάνεις...
Παραθέτω λοιπόν 1 link να δεις για το ότι Safari is all about the money?
Όχι μόνο αν διαβάσεις..

http://www.macworld.com/news/2007/06/18/safarimoney/index.php

Σύμφωνα επίσης με στατιστικά...
Safari has around 5 percent of the browser market share, compared to Microsoft’s Internet Explorer’s 78 percent and 15 percent for Mozilla’s Firefox.
Προσωπική μου γνώμη ο Safari πολύ δύσκολα θα τα βγάλει πέρα με τον Firefox, καθώς ο δεύτερος υποστηρίζεται απο μια πολύ μεγάλη ταλαντούχα κοινότητα και ο κόσμος τον έχει αγαπήσει. Και ακόμα πιο δύσκολα με την Microsoft!
Από την άλλη αν καταφέρει που θα καταφέρει πιστεύω να κάνει το 5% -> 6% αυτό είναι κέρδος και μεγάλο μάλιστα.
Και νομίζω πλέον αυτή η λογική επικρατεί στην εταιρία και πολυ σωστά μάλιστα.
Το ίδιο και με το Iphone δεν θέλει(και δεν γίνεται) να το κάνει σαν το ipod. Θέλει μόνο το 1% της αγοράς! (Πέριπου 10.000.000 συσκευες :-) )
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Steve στην επιστροφή του το 1997...(κάψιμο!)
We have to let go the notion that for Apple to win Microsoft has to lose!
For Apple to win, Apple has to make great products! :-)

Υ.Σ Δεν μπορώ να το βρω τώρα. Ένα πάρα πολύ ωραίο feature του Safari που δεν ξέρω αν υπάρχει στην έκδοση για τα Win , είναι το Webclip. Πας σε οποια σελίδα θες και έχεις την δυνατότητα να κάνεις δικά σου widget από αυτήν την σελίδα. Πολύ πρακτικό και έξυπνο.

Cybergoulion είπε...

fouster, η παραπομπές μου στο blog σου προς απάντηση σου:
Ζήτω ο Firefox!!!!
και
Firefox & ξερό ψωμί!!

Αφού είναι τόσο καλό, γιατί δεν το χρησιμοποιείς ούτε στο mac;

Fouster είπε...

Kαλημέρα!
Χα μα δεν είπα ότι είναι καλύτερος ο Safari3 από τον Firefox 2. Απλά ότι με τον καιρό έχει την δυνατότητα να ανεβάσει τα ποσοστά του στην αγορά. Άλλο το ένα , άλλο το αλλο.

Στο mac έχω τον Safari 2 ο οποιός είναι σε γενικές γραμμές είναι σίγουρα πιο κάτω από τον firefox2. Τον Safari3 δεν τον έχω δοκιμάσει γιατί είναι ακόμα σε beta,τόσο στα Win όσο και στο OS X .

Οπότε μέχρι να βγει η τελική του Safari 3, ο οποιός θα μπει σίγουρα μόνο και μόνο για το webclip, Firefox 2 is still the best!

eeVoskos είπε...

Χωρίς να διαβάσω το άρθρο στο Macworld η είδηση "Σαφάρι για Παράθυρα" μόνο μια σκέψη μου έφερε στο μυαλό:

iPhone -> Safari -> Windows.

Νομίζω ότι το καταραμένο iPhone κρύβεται πίσω απ' όλα! Ως γνωστόν, τελικά το iΤηλ δεν θα υποστηρίζει application από τους users, παρά μόνο web apps για τον embedded Safari που έχει. Και πως θα κάνεις έναν Windows-user που έχει iPhone να φτιάξει μια εφαρμογούλα;
Απλά δίνεις το Safari για Windows ώστε να μπορεί να δοκιμάσει εφαρμογές στο πισί του και μετά στο iΤηλ!

Γενικά βλέπεις ότι υπάρχει έναν τεράστιος μηχανισμός που κινείται πίσω από την προώθηση του iPhone. Σε ένα web-browser που υπάρχει (σχεδόν) έτοιμος θα κολλήσουμε;!

Υ.Γ.1: Σε κάθε περίπτωση... το σκίτσο για άλλη μια φορά τα σπάει!!

Y.Γ.2: Αξά, αν μπορείς σκανάρισέ το σε μεγαλύτερη ανάλυση για να φαίνονται καθαρά τα γράμματα και ξανανέβασέ το! Υπάρχει λόγος ;-)

Ανώνυμος είπε...

na kati tetoia grafeis...ki egw den exw ti na pw meta! ti na sxoliasw!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

ενα να πω σαιμπεργκουλιων!
Εκτος απο καλός χιουμοριστας που λεει και ο Doggy-Παναγιωτοπουλος, εισαι και πολυ καλος κομιστας!
keep on walking...

Cybergoulion είπε...

@fouster-voskos: Είχα ξεχάσει τι αντιπαράθεση δημιουργείται μόλις πεις κάτι κακό για τους Μακ. Σα να λες έναν αράπη "νέγρο" στην αμερική ένα πράγμα!

@freecat: Μα γιατί; Μπορείς να σχολιάσεις το σχέδιο αν θες!

@_st_: Τέτοια ακούω και είμαι σχεδόν έτοιμος να βγάλω κανένα γουέμπ-κόμικ. Υπόθεση ψάχνω. Καμιά ιδέα;

eeVoskos είπε...

OK! Το έσκαψα!!!
Ο δρόμος για τη διεθνή καριέρα του σκίτσου άνοιξε! :-D

>> ΚΛΙΚ <<

eeVoskos είπε...

Λατρεύω το background! :-))

Btw, αγαπητοί bloggers, Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΙΤΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!! Κάντε κλικ στο αποπάνω link! Τώρα!! Ναι, εκεί που γράφει "ΚΛΙΚ"!

Cybergoulion είπε...

Η διεθνής καριέρα του σκίτσου έτσι κι αλλιώς είναι σαν την ευρωπαϊκή προοπτική της τουρκίας: Χλωμή! Κι εννιά diggs που πήρε με ελληνικό κείμενο πολλά ήταν. Μου άρεσε ο τρόπος που το σκέφτηκες πάντως. :-)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

λες η καριερα σου να αποκτησει τουλαχιστον μια ειδικη σχεση με την ευρώπη?
Ο Σαρκοζι τι λεει?

eeVoskos είπε...

@Cyber-αξά:
Ε, μα γι' αυτό σου είπα να διορθώσεις και να μεγαλώσεις το σκίτσο ;-)
Τα γραπτά σου, αν και καταξιωμένα στον ελληνικό χώρο, στο εξωτερικό δεν έχουν στον ήλιο μοίρα!
Ίσως όταν τα Ελληνικά γίνουν η παγκόσμια γλώσσα...!!!

Y.Γ.: Ένας "σκαφτιάς" έγραψε comment που παραπέμπει σε άρθρο του με τίτλο: "12 reasons to use Safari for Windows". Πρέπει κάποιος να του τα χώσει!!!