1 Ιαν 2011

...11 χρόνια μετά το τέλος του κόσμου

Δηλαδή 10 χρόνια μια που μόλις μπήκε το 2011 από την πρώτη μέρα του 2000. Ή ακόμα χειρότερα 9 μια που η νέα χιλιετία τέκνικλι ξεκίνησε την πρώτη μέρα του 2001. Πράγμα που μας δείχνει πόσο σχετικός είναι ο χρόνος και ότι το νόημα που επιλέγουμε να δώσουμε σε κάποιες τυχαίες περιοδικά επαναλαμβανόμενες στιγμές του ταξιδιού μας γύρω από τον ήλιο, δεν είναι και τόσο σταθερές και κοινά αποδεκτές. Παρ' όλα αυτά, τα χρονικά ορόσημα είναι προφανώς σημαντικά για το ανθρώπινο είδος και η αρχή του νέου έτους είναι από τα πιο σημαδιακά. Όποτε και να επιλέξεις να την ορίσεις, περιλαμβάνει έναν ολόκληρο κύκλο της φύσης μέσα από τις εποχές, από τη φαινομενικά νεκρή περίοδο του χειμώνα μέχρι το αποκωρύφωμα του καλοκαιριού. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ακόμα και στο πιο διαδεδομένο σήμερα ημερολόγιο, το γρηγοριανό, η αρχή του έτους γιορτάζεται λίγες μέρες μετά την μικρότερη νύχτα του χρόνου, στο ξεκίνημα της πορείας της φύσης προς την αναγέννηση.
Φυσικά τα όρια αυτά δεν είναι άχρηστα. Φτάνει βέβαια να μην τους δίνουμε περισσότερο νόημα απ' ότι πραγματικά έχουν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φαινόμενη θέση του ήλιου στην ετήσια διαδρομή του πάνω στην εκλειπτική και την ψευδαίσθηση ότι ο αστερισμός από τον οποίο περνάει επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων που γεννιούνται εκείνη την περίοδο. Που δεν είναι καν ο ίδιος αστερισμός γιατί η εκλειπτική μετακινείται διαχρονικά, αλλά ας μην αρχίσω καν με αυτό το θέμα. Έλεγα ότι τα όρια δεν είναι άχρηστα. Η αλλαγή του χρόνου είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνεις μια ανασκόπηση των γεγονότων της χρονιάς που πέρασε, μια ενδοσκόπηση των πράξεων σου, μια τηλεπισκόπηση των πράξεων των άλλων, κοινώς κους κους (ή πιο κοινώς πληγούρι) και τέλος μια προεπισκόπηση της χρονιάς που έρχεται.
Εδώ είναι που τα χαλάμε οι περισσότεροι, στην ανασκόπηση και ακόμη χειρότερα στις προβλέψεις για το μέλλον. Εγώ τον δικό μου απολογισμό σε προσωπικό επίπεδο τον έχω κάνει και το γενικό πρόσημο βγαίνει θετικό, λόγω του ερχομού της κόρης μου κυρίως. Πράγμα καλό, αν υπολογίσει κανείς ότι την περασμένη χρονιά εκτός από τα γενική κατάθλιψη και αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη χώρα, είχαμε και πιο χειροπιαστές στεναχώριες με αγαπημένους μου. Τέλως πάντων, το να βγάζεις θετικό πρόσημο στο 2010 είναι κατόρθωμα. Εκτός από αυτό αρνούμαι να φοβηθώ και τη νέα χρονιά. Εδώ θα είμαστε (εδώ στον πλανήτη εννοώ) και θα δούμε πως θα πάει. Αν είμαστε τυχεροί σαν χώρα, μπορεί να πραγματοποιηθεί το επόμενο τέλος του κόσμου που είναι προγραμματισμένο το 2012. Φαντάσου τι μούτρα θα κάνουν οι δανειστές μας!

Και με αυτή την ευχάριστη νότα, θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά, ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος και να είμαστε όλοι υγιείς πάνω απ' όλα και ευτυχισμένοι. Και αν δεν είμαστε ευτυχισμένοι, ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε.

Το τραγούδι είναι παντελώς άσχετο. Ελπίζω. Αν έχει κάποια σχέση θα είναι με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, οπότε ξανατονίζω ότι ελπίζω να είναι άσχετο. Απλώς το ξανάκουσα χθες και όποτε το ακούω κάνει μέρες να μου περάσει οπότε ακούστε το για να σας κολλήσει κι εσάς. Αν δεν ξέρετε τους Ανώριμους, θεωρήστε το ως το δωράκι μου για τη νέα χρονιά!

3 σχόλια:

apos είπε...

Πάντοτε μου ήταν αδιάφορα τα ορόσημα και όλα αυτά.
Έχεις κάθε λόγο να είσαι χαρούμενος για αυτό που ήρθε το 2010.
Αν το 2012 τελειώσει ο κόσμος, θα λύσουμε και εμείς -ως χώρα- όλα μας τα προβλήματα. Λυπάμαι μόνο που οι εργοδότες θα την βγάλουν καθαρή, αφού θα γλιτώσουν την καταβολή του δώρου χριστουγέννων του 2012...

Πάνω από όλα ΥΓΕΙΑ!

Dokimos είπε...

Xairomai pou to 2011 se briskei aisiodoxo kai me diathesh gia filosofia! Kalh xronia kai epishma euxomai, kalh dynamh me ola!

Epishs, an kai arga phra xampari, na sou zhsei re aderfe h mpoumpouka! Ekane kiolas thn prwth ths emfanish sto blog!

Cybergoulion είπε...

Δεν είναι διάθεση για φιλοσοφία, νύστα που βγήκε προς γκρίνια είναι :-)