13 Νοε 2009

Apple $tore $torie$

Το ότι δε χωνεύω ιδιαιτέρως την Apple και ιδίως τους φανατικούς πιστούς πελάτες της, είναι κοινός τόπος σε όσους με γνωρίζουν και όσους διαβάζουν το blog από τη γέννηση του, όταν ήταν πιο πολύ προσανατολισμένο στην τεχνολογία (και τα ανέκδοτα). Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά βασικά το ότι δεν αντέχω να με ζαλίζουν σχετικοί και άσχετοι με τη θεωρητική υπεροχή ενός συστήματος, το οποίο στην τελική είναι ένας υπολογιστής, ένα εργαλείο μόνο και όχι δείγμα status . Η κατάσταση όμως έχει ξεφύγει εντελώς με την έλευση του iPhone. Αυτό που παραδέχομαι στην Apple είναι ότι είναι η μόνη εταιρία που θα μπορούσε να πουλήσει μισό τηλέφωνο στη διπλή τιμή με μόνο πλεονέκτημα το zoom με δυό δάκτυλα (και δυό χέρια) και να της λένε και μπράβο! Το κακό είναι ότι ο απώτερος σκοπός της ήταν απλώς να βάλει ένα μαγαζάκι σε κάθε κωλοτσέπη και να πουλάει εφαρμογές και τραγούδια και αυτό αποδυκνείεται καθημερινά. Γι' αυτό το λόγο έχει αποφύγει μεθοδικά και με διάφορες δικαιολογίες την ενσωμάτωση οποιασδήποτε τεχνολογίας θα ήταν ικανη να εκτελέσει με οποιοδήποτε τρόπο κάποιο πρόγραμμα που δεν έχει η ίδια εγκρίνει. Με άλλα λόγια, αντίο flash, αντίο java και κυρίως αντίο ελπίδα να μπει κάποιος άλλος browser στο παιχνίδι, λιγότερο απαράδεκτος για κινητή συσκεύη σε σχέση με τον σαφάρι. Περα όμως από τα εμπόδια που βάζει στον απλό χρήστη με τα καμώματα της, το κόλπο αυτό είναι και απωθητικό για όσους θέλουν να αναπτύξουν εφαρμογές. Αρχίζουμε από την objective C την οποία χρησιμοποιεί μόνο η apple, τη μη δυνατότητα ανάπτυξης εφαρμογών σε οτιδήποτε αλλό παρά μόνο σε OS X, και φτάνουμε στο χειρότερο απ' όλα: τη διαδικασία πιστοποίησης της εφαρμογής για να κριθεί κατάλληλη για το apple store. Μια διαδικασία που αποσκοπεί απ´ ότι έχω καταλάβει σε τρια πράγματα: Πρώτον να μη χάνει λεφτά η apple αφήνοντας να μπούνε εφαρμογές καλύτερες από τις δικές της. Δεύτερον να "προστατεύσει" τους χρήστες και τα δεδομένα τους από "κακά" προγράμματα και τους εαυτούς τους (εκτός αν βολεύει την ίδια ή τους συνεργάτες της). Τρίτον να μη βλάπτει την εικόνα της, αφήνοντας μη πολιτικά ορθές εφαρμογές να ξεγλιστρήσουν. Και κάπου εδώ είναι που τα κάνανε μαντάρα. Το τι πανυγήρι έχει γίνει με τα κουλά που έχουν κάνει στο μαγαζάκι, δεν περιγράφεται! Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι και ο λόγος που γράφω σήμερα. Διαβάζω εδώ και καιρό το blog του Tom Richmond, αμερικανού σκιτσογράφου ο οποίος εκτός των άλλων δουλεύει και στο MAD. Ο άνθρωπος είναι κορυφή, πολύ καλός σκιτσογράφος, σωστός επαγγελματίας, σοβαρός και με χιούμορ. Επίσης είναι χρήστης Mac. Έφτιαξε λοιπόν για έναν πελάτη του καρικατούρες όλων των μελών του κογκρέσου, 540 το σύνολο, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν σε μια εφαρμογή, βάση δεδομένων με στοιχεία επικοινωνίας. Πολύ χρήσιμο θα έλεγα, αν μη τι άλλο για να ξέρεις που να δώσεις τη μίζα σου ή να ζητήσεις το ρουσφέτι σου. Το αποτέλεσμα; Απερρίφθη! Για το λόγο ότι "γελιοποιεί δημόσια πρόσωπα"! Για να πάρετε μια εικόνα της εφαρμογής και το πως το πήρανε οι συντελεστές της, δείτε εδώ:

http://www.tomrichmond.com/blog/2009/11/09/apple-rejects-my-caricature-app/

Τι να πεις. Κι όλα αυτά από μια εταιρία με σύνθημα το think different που κοιτάει να πουλήσει αντικομφορμισμό!

Ακόμη για να μη λένε μόνο εμένα οι mac users κομπλεξικό, δείτε και κάτι παρόμοιο στο κορυφαίο geek webcomic XKCD:

http://xkcd.com/662/

Και φυσικά, ποιός μπορεί να αμφισβητήσει του Simpsons:

http://www.gametrailers.com/user-movie/the-simpsons-apple-parody/293176

(το τελευταίο είναι εκπληκτικό, ψάξτε να το βρείτε ολόκληρο!)


5 σχόλια:

Dokimos είπε...

Xexe, mazi su ston agwna kata ths Apple! Des edw k ena sxetiko paradeigma enos pio orgismenou neou: http://www.youtube.com/watch?v=PfdCq0qs2sU

:)))

''3rd party apps don't work!''

Cybergoulion είπε...

Μπα, δεν κάνω κανέναν αγώνα, το ψωμάκι τους προσπαθούν να βγάλουν κι αυτοί! Πάντως μετά το κράξιμο που φάγανε απ' όλους (λαϊκή κατακραυγή) το περάσανε τελικά!

thanar είπε...

(κολλημένοι)

Cybergoulion είπε...

(οτι είστε, είστε!)

sent from my iPhone

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

ο καθένας έχει την άποψη του.
Αυτά που λές εσύ είναι άποψη σου και δεν μπορείς να επηρεάσεις άλλους που θεωρούν εντελώς άλλα πράγματα για την apple.
Δηλαδή να κάτσουμε στην microsoft... μάλιστα... μεγάλο συζήτηση