2 Σεπ 2008

Google Chrome (+ ενημέρωση)

Προσοχή, ακολουθούν πληροφορίες οι οποίες θα φανούν περιττές σε όσους θεωρούν το ECDL το μέγιστο επίτευγμα της ανθρώπινης διανόησης σε σχέση με τους υπολογιστές ή όσους πιστεύουν ότι το internet είναι ο internet explorer 6 (ή ο 5).
Αφορμή είναι ένα comic που διάβασα σχετικά με τον καινούριο browser της Google τον Google Chrome που θα κυκλοφορήσει οσονούπω. Είναι ενδιαφέρον έτσι κι αλλιώς να το διαβάσει κανείς αν ενδιαφέρεται με την τεχνική πλευρά των υπολογιστών και δίνει και μια ιδέα σχετικά με τη φιλοσοφία της Google, του open source, και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών από την πλευρά μιας εταιρίας που προφανώς στόχος της είναι το κέρδος. Συγκεκριμένα η λογική ότι αυξάνοντας τις δυνατότητες του διαδικτύου, αυξάνεται η κίνηση γενικά και αυξάνονται τα κέρδη για όλους τους οποίους ασχολούνται με αυτό, άρα και τα δικά μας. Πως φαίνεται ότι δεν είναι έλληνες αυτοί που χαράσουν την πολιτική της εταιρίας, ε; Πέρα από αυτό, δεν ξέρω αν είναι αξιόλογος ο browser, δεν το δοκίμασα ακόμη, αλλά από τη στιγμή που στηρίζεται στο webkit, τουλάχιστον ξέρω τι να περιμένω. Ναι, ναι, το ξέρω ότι είναι η μηχανή που χρησιμοποιεί και ο safari, για τους μάρτυρες της Apple. Και ο σκαραβαίος έπαιρνε μηχανή porche, τι να λέει; Ακόμη πιστεύω ότι ο safari για windows είναι εξίσου άχρηστος με ένα αδιάβροχο στη Σαχάρα. Έτσι κι αλλιώς τώρα που όλοι αρχίσαν να χρησιμοποιούν τον αγαπημένο firefox, πρώην firebird, πρώην phoenix που χρησιμοποιώ από την έκδοση 0.3 (χωρίς πλάκα, άλλαζε όνομα συνέχεια λόγω copyright, υπήρχε plugin που του έδινε τυχαίο όνομα κάθε φορά που ξεκινούσε!), πρέπει να ορίσουμε το καινούριο trend, δεν πρέπει; Τι σκατά το έχουμε το cyber- στο όνομα, για πλάκα; Θα μάθουμε σε μερικές ώρες έτσι κι αλλιώς. Α και μια σημείωση για τους εραστές του iPhone. Ψάξτε λίγο το android το καινούριο λειτουργικό για κινητά τηλέφωνα της google επίσης, είναι open source επίσης, έχουν κυκλοφορήσει ήδη το SDK που περιλαμβάνει και εξομοιωτή και θα δουλεύει και σε κινητά με προηγμένες τεχνολογίες όπως bluetooth, 3G, video κλήση, mms, εγγραφή video, υποδοχή για κάρτες μνήμης, ραδιόφωνο, GPS (όχι της playschool), java και (εδώ μπαίνουν τα ντραμς) , αναφορά παράδοσης SMS! Όχι επίσης. Γουάου!

Ενημέρωση, αργότερα το ίδιο βράδυ:
Λοιπόν, για όσους ενδιαφέρονται να το δοκιμάσουν,  εδώ και λίγες ώρες μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Εντυπώσεις
-Θετικά:
Είναι ταχύτατο, ελάχιστα μνημοβόρο, με έξυπνες λεπτομέρειες στο σχεδιασμό του όπως την μπάρα κάτω που εμφανίζεται τελείως όταν δε χρειάζεται, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ γρήγορο σε εφαρμογές web όπως υπόσχεται, ειδικά σε εφαρμογές της ίδια της Google (duh), καθώς και το ότι πέρασε τα πάντα από τον firefox (μαζί με τους κωδικούς μου, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία... χμ...).
-Αρνητικά:
Δεν είναι ο firefox και δεν υποστηρίζει επεκτάσεις (ακόμη). Αυτό είναι dealbreaker που λένε και στο αμέρικα από μόνο του. Χωρίς το adblock δεν μπορώ πλέον.
-Συμπέρασμα:
Άλλη μια νοικοκυρά που δεν αλλάζει τον firefox. Κάτι gmail, google reader, google maps και ο Blogger όμως έχουν αποκτήσει ήδη παραπομπές για να ανοίγουν σαν εφαρμογές στον chrome. Καλή φάση...

Συν αυτά που είπε ο βοσκός στο σχόλιο πιο κάτω. Με κάλυψε...

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα ... ... ... ... ... ... ... ... ...









... ... ... ...














... ... ...











... ... μπλα μπλα μπλα ... ... ...




... ... ...












... ... ...













μπλα!







Υ.Γ. ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ!!!

Cybergoulion είπε...

Τσ τσ..., τι δύσκολο αναγνωστικό κοινό...

Υ.Γ. Τα διάβασες όμως βρε τεχνολογικά ανάπηρε νίντζα;

she smiles είπε...

ντααααααα

(ουγκ ουγκ)

ειπε με την μπανανα στο χερι και χαθηκε στο δασος!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

και για τον Netscape Navigator τα ίδια δε λέγαμε?!
Πάντως ο Μοντζίλας δείχνει να κερδίζει το παιχνίδι!

eeVoskos είπε...

Αυτό το σχόλιο σου το γράφω από το Chrome! Περίμενα το RSS να με ειδοποιήσει πότε θα βγει η beta για να την κατεβάσω (techno-freak γαρ...), αλλά αντ' αυτού το είδα στο blog σου!

Όσον αφορά την πολιτική της Google:

1. Μου αρέσει που όταν θέλουν μια εφαρμογή, απλά την φτιάχνουν.

2. Μου αρέσει η μινιμαλιστική λογική της στα περισσότερα προγράμματα (Picasa, Gmail) που έχουν τα απαραίτητα και μάλιστα υλοποιημένα με γνώμονα την πρακτικότητα. Αυτό, σε αντίθεση με άλλες εταιρίες (ονόματα δε λέμε) που πιστεύουν ότι ένας επεξεργαστής κειμένου χρειάζεται οπωσδήποτε τη "συγχώνευση αλληλογραφίας". Όσοι έχουν ECDL καταλαβαίνουν τι εννοώ!!! :-)))))

3. Μου αρέσει που καταπιάνονται με όλους τους τομείς του software development και υποστηρίζουν και το open source.

Ελπίζω μόνο στο μέλλον να μη γίνει η εταιρία που θα λατρεύουμε να μισούμε στο μέλλον, όπως συμβαίνει σήμερα με την M$.

Υ.Γ.: Καλός φαίνεται ο Chrome. Κι έχει όλα τα θετικά του FF. Γρήγορος κι ελαφρύς. Με 3 ανοιχτά tabs πιάνει 27ΜΒ στη μνήμη. Ο FF με 1 από τα 3 ανοιχτό πιάνει 70ΜΒ... Να δούμε πόσο θα βοηθήσει στις web apps.

Μπας και βγάλουμε κι εμείς το ψωμί μας στο μέλλον δηλαδή ;-)

Cybergoulion είπε...

Περίμενε, κάνω ενημέρωση αυτή τη στιγμή!

eeVoskos είπε...

Κι εγώ εν τω μεταξύ τον χρησιμοποιώ και βρίσκω κι άλλα θετικά! Δεν ξέρω τι προβλήματα θα έχει βέβαια ως beta... Θα επανέλθω!

eeVoskos είπε...

Συμπέρασμα στο συμπέρασμα:

1. Πέρασε τα πάντα από τον ff (και τους κωδικούς) αλλά είναι και open source. Μπορεί μια open source κοινότητα να τον αφήσει να "αλωνίζει" στέλνοντας π.χ. προσωπικά δεδομένα στους servers της google; Ίδωμεν.

2. Ο chrome είναι επισήμως ο μόνος browser που δείχνει ΣΩΣΤΑ το blog μου (την javascript sidebar δηλαδή), ενώ ο firefox μετά τη μετάβαση από v.2 σε v.3 αδυνατεί!! Ο ΙΕ έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν τα κατάφερνε. Επιπλέον, είναι ο 2ος browser που δείχνει σωστά το site της MyCosmos!! Ο ΙΕ ήταν παραδόξως ο μόνος που τα κατάφερνε μέχρι σήμερα. Γενικά, στις web apps ΤΑ ΣΠΑΕΙ!!

3. Ναι ρε συ, δεν είναι firefox. Μπήκα στο έψαξα μήπως μπορεί να απενεργοποιεί στοιχεία στις σελίδες, αλά adblock, αλλά είναι μωρό ακόμα. Όταν μεγαλώσει (ελπίζω σύντομα) μπορεί να τα πάει καλύτερα.

Γενικά νομίζω ότι είναι άξιος ανταγωνιστής των άλλων, αν και ακόμα είναι στα σπάργανα. Περιμένω ανυπόμονα ένα plugin sdk και μια πιο final έκδοση.

Υ.Γ.: Το κόμικ πολύ καλό. Μου αρέσει που έχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και όχι μια απλοϊκή αναφορά στα χαρακτηριστικά του.

Cybergoulion είπε...

Δε με απασχολεί ο Chrome που τα πήρε... με απασχολεί ο firefox που τα έδωσε!

she smiles είπε...

etsi...otan o allos einai megalwmenos sta internet apo mwro paidi...to milaei kala!!!
opou kai na paei internet. thelei den thelei!kai tzampa!

emeis to plhrwnoume kai olo to sk hmastan xwris...

a re kenwnia mpampesa!

Dokimos είπε...

Firefox dagkwto! oloi sti moni ton protimoun! dokimasmena pragmata sou leei o igoumenos, peiramata den xwrane.. ki an enilikiwthei o neos browser vlepoume ;-)

Ante kalo mas fthinopwro!

Rami είπε...

Πολλά υποσχόμενο. Με αρέσει, λιτό, λειτουργικό, περιεκτικό, γρήγορο.

Με θυμίζει διαφήμιση ίμπιζα αλά τούρκα: "Εμ τεκνολότζικ, εμ εκονόμικ, εμ σαλτανάτ!"

Ατσάααα ;)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Ταμαμ!

Cybergoulion είπε...

Αγώ πάντως το δικό μου δεν το αλλάζω...